Werken in het buitenland: waar moet je op letten

Emotionele factoren om op te letten

De praktische kant bij een job in het buitenland is zo omvangrijk dat je de emotionele aspecten haast uit het oog zou verliezen. Laat je niet vangen: het zal zwaarder zijn dan je denkt. Mogelijk zul je een hoop mensen moeten achterlaten. En akkoord, zij zullen je komen bezoeken. Maar houd er rekening mee dat je een geheel nieuwe culturele leefwereld betreedt. Mét nieuwe mensen waaraan jij je zal hechten. En om nog maar te zwijgen van de aanpassingsproblemen. De eerste dagen zul je mogelijk kampen met heimwee. Maar tijd heelt alle wonden. Zeker als je dagen gevuld zijn met een nieuwe job.

Formaliteiten in het buitenland

Hierbij kan je een onderscheid maken tussen formaliteiten bij landen binnen de EER (Europese Economische Ruimte) + Zwitserland en landen buiten de EER. Bij deze eerste horen België, Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland, IJsland, Italië, Kroatië, Letland, Liechtenstein, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Slovakije, Slovenië, Spanje, Tsjechië, Verenigd Koninkrijk en Zweden. Je identiteitskaart is bij dit soort landen voldoende. Natuurlijk dien je wel een verblijfsvergunning aan te vragen. Voor immigratie naar landen buiten de EER ga je best eens langs bij de ambassade. In bepaalde landen heb je speciale documenten nodig, dus wees zeker dat je niet onvoorbereid vertrekt naar het buitenland. Ook zaken zoals een internationaal paspoort komen hierbij kijken.

Naar welk land je ook trekt: vergeet zeker niet contact op te nemen met de Belgische belastingdienst. Zeker over dit soort formaliteiten is het essentieel voldoende informatie te hebben! Hetzelfde kan gezegd worden over je ziekteverzekering. Het ziekenfonds waarbij je bent aangesloten zal je ongetwijfeld de nodige info kunnen verschaffen.

Ontdek ervaringen van anderen

Heb je nog steeds het gevoel onvoldoende kennis te hebben over het hoe en wat inzake het beoefenen van een andere job in het buitenland? Het internet barst van de blogs en ervaringen van mensen die ooit in dezelfde situatie als jij verkeerden. Vraag ook raad aan familie en vrienden. Tenslotte kennen zij jou het beste. En wie weet heeft één van hen zelf gewerkt in het buitenland.

Onthou bovendien ook: Google is your friend! Ga op zoek naar andere Belgen of Vlamingen die zich verenigen op de plaats in kwestie en ben je op zoek naar iets, een fysiotherapeut, een dokter, een goed restaurantje,… maar heb je geen flauw waar dit te vinden? Zoek het gewoon op!