Definitieve stap: verhuizen naar het buitenland

Wanneer ik het op deze website had over ‘verhuizen naar het buitenland’, dacht je waarschijnlijk dat het ging om een tijdelijke verhuis. Klopt. Maar wat als het nieuwe land je zodanig bevalt dat je er wilt blijven? Dan kan verhuizen naar het buitenland een gevolg zijn. En vooral: het begin van een nieuwe mijlpaal.

Bezint eer ge verhuist

Goed nadenken alvorens te gaan werken in het buitenland? Dat is een must. Maar hoe zit het met een definitieve verhuis? Wel, in dat geval mag je dubbel denkwerk verrichten. Want dan is de ‘weg terug’ heel wat moeilijker te verwezenlijken. Daarom raad ik je aan niet impulsief te verhuizen. En zeker niet wanneer je nog niet zo lang in het buitenland werkt en dus verblijft. Een verhuis naar het buitenland impliceert heel wat meer dan gewoon een verhuiswagen en/of ladderlift huren zoals bij een kleinere verhuis in ons eigen landje.

Best of both worlds?

Er zijn veel mensen die ervan dromen om in het buitenland een bed & breakfast op te richten. Booming business! Bovendien vinden Belgen die op reis gaan het fantastisch om te verblijven bij andere Belgen. Een stukje thuisland op vakantie: is het niet prachtig om the best of both worlds te ervaren?!

De praktische zaken: ter plaatse en/of niet

Het is cruciaal om te begrijpen dat er heel wat praktische dingen geregeld moeten worden.De zaken die hierboven vermeld werden lijken al niet niets, maar ook op administratief vlak is er heel wat werk aan de winkel. Je moet natuurlijk je bankzaken in orde brengen, je moet zorgen dat je huurhuis of appartement onderverhuurd geraakt (of met je huisbaas overleggen en hopon dat hij/zij een heel erg meegaand is).

Het lijkt dat je je visakaart gewoon kan blijven gebruiken, maar let op - deze hangt aan je Belgische bankrekening waarop geen geld meer wordt gestort door je werkgever. Belangrijk dus om hier voorzorgen te nemen en eventueel een kaart te nemen bij een bank waar je geen bankrekening hoeft te hebben. Dit kan bij de kredietkaarten van Beobank bijvoorbeeld. Wacht ook niet met het aanvragen van een kaart tot je in het buitenland bent. In sommige landen kan het als buitenlander erg moeilijk zijn om een kredietkaart te krijgen, en het is als expat ongetwijfeld je meest cruciale betaalmiddel!

Gedane zaken nemen wél keer

En dan komt het: je bent verhuisd naar het buitenland en krijgt spijt. Waarom heb je ooit die stap gezet? Die job waar je ooit zo dol op was, bleek uit te draaien op … niets. Maak je geen zorgen; je kan altijd terugkeren naar jouw thuislandje. Ja, je zal overvallen worden door heel wat vragen. En zeker, je gaat een hoop formaliteiten moeten regelen. Opnieuw! Maar wanneer deze beslissing nu eenmaal de juiste keuze is, zullen al deze administratieve regelingen van een leien dakje gaan.