Buitenlandse werkkrachten in België

Ook bij ons zijn er heel wat buitenlandse werkkrachten op de arbeidsmarkt. Voor de meeste Belgen is het ondenkbaar dat we in een interessant arbeidsland wonen. Maar dat hebben wel meerdere buitenlandse werknemers begrepen. Zij emigreren naar België om er hun professionele slag te slaan. Vaak mét succes.

Diamantsector

De diamantsector van Antwerpen behoort niet meer uitsluitend toe aan de Joodse gemeenschap. Sinds de jaren tachtig hadden de Indiërs bij ons een goudmijn ontdekt. En dat zou elke in-de-diamantbranche-tewerkgestelde Jood geweten hebben. De statistieken liegen er dan ook niet om: zo’n tachtig procent van de diamanthandel mogen we toeschrijven aan de Indische gemeenschap uit het Antwerpse. En dat tonen ze dan ook, kijk zo maar naar de Jaïntempel in Wilrijk bij Antwerpen, de grootste Jaïntempel buiten India

Topfuncties

Al vaker was het zo dat een topdirecteur uit een of ander land business zag in België. Dit type mensen doen er dan ook alles aan om deze gouden zaakjes te komen rapen. Meestal met positief resultaat. Soms kan het immers helpen om bepaalde buitenlandse ondernemingsvisies elders toe te passen. Een voorbeeld: Davy Kestens, internet entrepreneur. Let wel, hij is wel een Belg die emigreerde. Hier gaat het dus niet om iemand die vanuit het buitenland afzakte naar België. Momenteel woont hij in de Verenigde Staten. Daar proeft hij de monetaire vruchten van zijn bedrijf Twitspark.

Bekende en beminde allochtonen

We staan er te weinig bij stil: er verblijven/wonen heel wat bekende allochtonen in België. Mensen met een (voormalige) buitenlandse nationaliteit die het al heel ver hebben geschopt. Een van hen is Chokri Mahassine, de organisator van Pukkelpop. Bovendien is hij ook geen onbekende in de politiek.

Taalbarrière

Jammer genoeg zijn er ook immigranten in België die er niet in slagen om aan werk te geraken. Het probleem? Dat is – naast het racisme en de vooroordelen – de taalbarrière. Zo is het voor deze mensen niet altijd efficiënt om de job van hun dromen te bemachtigen. Zij vallen terug op jobs waarbij een gebrek aan taalkennis geen probleem vormt: klusjesmannen, poetsvrouwen, …